Migrenden Botoks İle Kurtulun
Migren; genellikle tek taraflı ve zonklayıcı olan şiddetli ağrı, halsizlik ve kusma, ışık hassasiyeti gibi şikayetlerin eşlik ettiği, hastanın günlük yaşamanı etkileyen, gün içerisindeki gerçekleştirdiği aktivitelerde kısıtlılık yaratan, birden fazla sebebi olan bir hastalıktır.
Migren hastalığında ilaçla iki tür tedavi yönteminden söz edilebilir. Bunlar;
1. Ağrı kesici ile akut atak tedavisi
2. Koruyucu tedavi
1. Ağrı kesici ile atak tedavisi yöntemi; triptan adı verilen ilaçların kullanıldığı genellikle seyrek ağrısı olan kişiler için yeterli bir yöntemdir.
2. Koruyucu tedavi yöntemi ise, baş ağrısı sayısını, ağrının şiddet ve sıklığını azaltmak için kullanılmaktadır. Bu yöntemde; Antidepresan ilaçlar, bazı kalp ilaçları ve epilepsi hastalığında kullanılan ilaçlardan yararlanılmaktadır.
Kronik migren ise en az 3 ay boyunca, her ayda en az 15 baş ağrılı günün en az 8 gününde migren kriterlerini taşıyan ağrı olarak tanımlanmaktadır.
Tüm migren hastalarının %10’u kronik migrendir. Tedavi edilmesi genelde zor olan, yaşam kalitesini çok bozan bir durumdur. Tedavisinde migren profilaksisinde kullanılan ilaçlar başarısız olduğunda son yıllarda gündeme gelen tedavi Botoks uygulamasıdır.
Yaklaşık son on beş yıl içerisinde yapılmış çok sayıda uluslararası çalışma ile botoksun baş ağrısında, özellikle de migren üzerindeki etkinliği ve güvenirliği kanıtlanmıştır. Pek çok çalışmada botoks tedavisinin ilaç tedavisine oranla hayat kalitesini daha az etkilediği gösterilmiştir.
Uygulama öncesinde krem şeklinde lokal anestezi yapılır ve işlem çok ince iğnelerle gerçekleştirilir. Bu sebeple hemen hiçbir acı hissedilmemektedir. Kafa ve boyunda 7 bölgeye toplamda 31 enjeksiyon uygulanır. Toplam olarak (155-200) Ü kullanılır (1.5- 2 flakon)
En sık karşılaşılan yan etki boyun bölgesinde ağrıdır. Bu yan etki hastaların % 6’sında görülür.
Ağrısız yapılan botoks tedavisi sayesinde, gündelik hayata hemen dönüş yapılabilir. Botoks tedavisinin yan etkilerinin ilaç tedavisine oranla oldukça az olması da önemli bir tercih sebebidir.
Hastaların çoğunda ilk uygulamadan günler sonra ağrlar belirgin şekilde azalır. Ancak maksimum etkinlik 1-1,5 ay sonra ortaya çıkar. Az oranda hastada ilk uygulamada yarar görülmeyebilir. Bu hastalarda 12. haftada bir uygulama daha yapılması tavsiye edilir.
Kronik migren tedavisinde botox uygulaması 12-16. haftalar arasında 2. kez uygulanabilir. 24. haftada 3. doz doz uygulanıp uygulanmamasına hastanın klinik durumuna göre hekim tarafından karar verilir.
Güvenilir olması için bir nöroloji uzmanı tarafından uygulanmalıdır.
Henüz Yorum Yok
Sorry, the comment form is closed at this time.