(262) 300 41 41

info@akademihastanesi.com.tr

D-100 Karayolu No:22-24 Yahya Kaptan Durağı

Ovacık Mah. Başiskele / Kocaeli

Sosyal Medya

Akademi Hastanesi  >  Tıbbi Bölümler  >  Anestezi

Anestezi Uygulamaları

Ameliyat planlanan hastaların çoğu, ameliyat olması gerektiğini öğrendiği andan itibaren, ameliyattan ziyade ameliyat için uygulanacak anestezi ve anesteziden sonra uyanma ya da uyanamama kaygısı duymaya başlarlar.

Anestezi, ameliyathane koşullarında anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı tarafından uygulanır, anestezi uzmanları ameliyathanenin en önemli parçası, hatta gizli kahramanlarıdır, hastaya anestezi verilmeden ameliyat başlamaz.

Anestezi, bilinç kaybı ile birlikte veya bilinç kaybı olmadan his ve duyumların kaybı anlamına gelir. Ağrı hissinin kaybolmasının yanında anestezi, ameliyat ile ortaya çıkan stresi, korkuyu ve anksiyeteyi kontrol etmeyi amaçlar.

Anestezi uzmanının en önemli görevi, ameliyat öncesi hastayı muayene edip, tıbbi durumuna göre hastaya en uygun anestezi yöntemini seçmek ve hastayla birlikte karar vermektir. Genel anestezi mi, rejyonel (bölgesel) anestezi mi, lokal anestezi mi; uyanık mı, uyuyarak mı anestezi kararı basit görünen bir karar değildir. Hastanın alacağı anestezinin kesin kararı; ameliyatına, ameliyat süresinin uzunluğuna, hastanın tıbbi ve cerrahi öyküsüne ve fizik muayene bulgularına göre seçilir. Uygulanabilir anestezi yöntemleri :

•Lokal Anestezi

•Rejyonel ( Bölgesel )Anestezi

•Sedasyon ve sedoanaljezi

•Maske Anestezisi

•Genel Anestezi

LOKAL ANESTEZİ

Lokal anestezi ise sadece cerrahi girişimin yapılacağı küçük bir bölgedeki sinir uçları uyuşturularak sağlanmaktadır. Bu yönteme örnek olarak göz ameliyatları, tüm açık yaraların dikilmesi, tüm küçük cerrahi girişimler ve patoloji için biopsi alınması sayılabilir.

BÖLGESEL ANESTEZİ

Bu yöntemde bilinç kaybı olmadan belirli bir bölgede ağrı ve his duygusu ortadan kaldırılarak cerrahi işlem gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem içinde spinal, epidural, spino-epidural anestezi ve sinir pleksus blokajları sayılabilir. Bu yönteme örnek olarak spinal anestezi ile göbek altında ağrı ve duyu hissi ortadan kaldırarak sezeryan, ağrısız doğum, artroskopi, alt ekstremite cerrahisi gibi ortopedi ve kapalı prostat, penis operasyonları gibi üroloji ve kasık fıtığı, hemoroid gibi genel cerrahi ameliyatları yapılabilir.

SEDASYON VE SEDOANALJEZİ

Hastanın spontan solunumu korunarak hafif anestezik, analjezik ve sedatif ilaçlarla hastanın uyutularak ağrı ve algı hissinin ortadan kaldırılmasıdır. Bu anestezi biçimiyle hafif lokal anestezik de eklenerek endoskopi, kolonoskopi ve sünnet gibi küçük operasyonlar yapılır.

MASKE ANESTEZİSİ

Hastanın anestezik gazlar solutularak uyutulmasıdır. Kısa süreli, küçük operasyonlarda bu anestezi biçimine başvurulabilir.

GENEL ANESTEZİ

Yaşam fonksiyonlarında bir değişiklik olmadan (yani kalp ve akciğerlerin çalışmasında bir değişiklik olmadan) geçici bilinç kaybı, reflekslerin baskılanması, kas gevşemesi sağlanarak ve ağrı hissini ortadan kaldırarak cerrahi girişimlerin (ameliyatların) güvenli bir şekilde gerçekleşmesi sağlanmasıdır. Genel anestezi süresince hastanın solunumu dahil tüm yaşam fonksiyonlarının devamlılığı cihaz ve monitörler kullanılarak en güvenli şekilde anestezi doktoru tarafından sağlanmaktadır. Genel anestezi ile tüm uygun cerrahi koşullar sağlanarak tüm ameliyatlar gerçekleştirilebilir.

GENEL ANESTEZİYİ DAHA GÜVENİLİR KILMANIN YOLLARI

1- Ameliyat öncesi muayene: Hasta mutlaka ameliyattan önce anestezi uzmanı tarafından muayene edilmeli ve sorgulanmalıdır. Muayenede, eşlik eden kalp, akciğer ve sistemik hastalıkları araştırılmalıdır. Hastanın hergün mutlaka içtiği ilaç olup olmadığı, ilaç allerjisi varlığı, daha önceden genel anestezi alıp almadığı, eğer daha önce genel anestezi almışsa bununla ilgili öykü dikkatli bir şekilde sorgulanmalıdır. 2- Sigarayı bırakmak: Sigara ameliyat sonrası solunum problemlerinin nedeni olarak gösterilmektedir. Hasta sigarayı bıraktığında akciğerlerdeki düzelmenin tam olarak görülebilmesi 1 hafta ile 6 ay arasında zaman almaktadır. 3- Şişmanlık: Şişman insanlarda ameliyat sonrası problemler daha sık gözlenmektedir. 4- Midenin Boş Olması: Yaşa göre değişmekle birlikte erişkin hastalar için genel anestezi öncesinde en az 6-8 saatlik açlık döneminin bulunması gereklidir. Çünkü tokluğa bağlı kusma, mide içeriğinin akciğerlere kaçışı gibi problemler anestezi sırasında ve sonrasında çok önemli sorunlara yol açabilir. Bu nedenle hasta, acil olmayan ameliyatlar için aç kalma konusunda anestezi doktorunun söylediklerini dikkatli bir şekilde uygulamalıdır.

GENEL ANESTEZİNİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

En belirgin etkiler, kusma ve mide bulantısı %10, boğaz ağrısı % 10, düşük kan basıncı %3, ameliyat sonrası solunum desteği gereksinimi %3, anormal kalp ritmi %1, yüksek tansiyon %1, uzun dönem oryantasyon bozukluğu ve şuur bulanıklığı %0.5 dir.

GENEL ANESTEZİ NE KADAR GÜVENLİDİR?

Modern monitörler, daha iyi ilaçlar ve en önemlisi bunları kullanabilecek anestezi uzmanlarının varlığı anesteziyi gün geçtikçe daha güvenilir hale getirmektedir. 1982’ de anesteziye bağlı ölümler 1/10.000 iken günümüzde bu oran 1/200.000 dir.

Anestezi Doktorlarımız

mkd-team-image
Uzm. Dr. Duygu Baykal
Anesteziyoloji ve Reanimasyon
mkd-team-image
Uzm. Dr. Erdem Barın
Anesteziyoloji ve Reanimasyon

 

ONLINE RANDEVU

ONLINE RANDEVU