(262) 300 41 41

info@akademihastanesi.com.tr

D-100 Karayolu No:22-24 Yahya Kaptan Durağı

Ovacık Mah. Başiskele / Kocaeli

Sosyal Medya
Akademi Hastanesi  >  Tıbbi Bölümler  >  Kardiyoloji

Kardiyoloji
Kardiyoloji latin kökenli bir sözcük olup “kalp”anlamına gelen “cordis”ve “bilim” anlamına gelen “logos” sözcüklerinden türetilmiştir. Bu anlamda “kardiyoloji”, “kalp bilimi” anlamına gelirse de günümüzde en çok kullanılan anlamıyla kardiyoloji, “tıbbın kalp ve kalbe ilişkili damar hastalıkları ile ilgilenen dalı” olarak tanımlanabilir.

Koroner kalp hastalığı ise bu “koroner” damarların herhangi bir nedenle tıkanması yada daralması anlamına gelir.

Damarlardaki bu daralma tam olursa miyokard infarktüsüne yol açar. Tam olmayan tıkanmalar ise “Kararsız Angina” yada “Kararlı Angina” hastalıklarına yol açar.

Koroner damarlarda oluşan daralma ya da tıkanmalar, kalp kasına yeterli oksijen gitmesini engeller. Bu durumda oksijen alamayan bölgede önce hareket bozukluğuna daha sonra EKG bozukluğuna daha sonrada ağrıya yol açar. Hasta bu ağrıyı çoğunlukla göğsünde hisseder. Ancak göğüs dışında sol kol, boyun, üst karın gibi bölgelerde hissedilir.

Koroner kalp hastalığının, enfarktüse yol açması, ciddi ritm bozukluğu yapması ve bazen ölümle sonuçlanabilmesi nedeniyle hızla teşhis ve tedavi edilmesi gerekir.
Kardiyoloji girişimsel ve girişimsel olmayan şekilde iki bölümde incelenebilir.

Girişimsel kardiyoloji, anjiyografi, daralmış kalp damarlarını bir tür balon ve/veya stent olarak adlandırılan bir ince metal tüp aracılığı ile açılmasını ve kalbin ileti sistemindeki sorunların tesbit ve tedavisi için kateter yardımıyla yapılan elektrofizyolojik çalışmayı kapsar.

Girişimsel olmayan kardiyioloji ise kalp hastalıklarının oluşumu öncesi muayane, risk değerlendirmesini ve bazı özel laborutuar incelemelerini kapsar.

Hipertansiyon denilen kan basıncı yüksekliği, hiperlipidemi denilen kan yağları (kolestrol, trigliserid…) düzensizlikleri, diyabet hastalığı, sigara bağımlılığı tedavi edilmesi gereken risk faktörleridir.
Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma çarpıntı, kan basıncı yüksekliği kalp hastalığı belirtisi olabilir.

Ekokardiyografi: Kalbin ultroson yardımıyla incelenmesidir. Kalbin kasılma gücünün değerlendirilmesinde, kalp kapaklarının incelenmesinde bu yöntem altın standarttır.

Eforlu EKG: EKGnin efor sırasında çekilmesidir. Bazı kalp hastalıkları istirahat sırasında belirti vermezken efor sırasında belirti verebilir, çünkü efor sırasında kablin işyükü artar, gereksinim duyduğu oksijen miktarı artar. Böyle bir durum olup olmadığını belirlemek için eforlu EKG yapılır. Eforlu EKG aynı zamanda hasta olduğu bilinen kişilerde de yapılır. Bunda amaç o kişinin efor kapasitesini belirlemektir.

Holter EKG: Bireyin EKGsinin 24 saat ya da daha fazla süreli kaydedilmesidir. Bu yöntemle hastanın kalp ritmi 24 saat boyunca takip edilir. Rtim bozuklarının tanısında sık kullanılır. Ayrıca sessiz iskemi tanısında da kullanılır.

Holter cihazıyla kan basıncı takibi: Kişinin taşıyacağı özel bir cihaz yardımıyla kan basıncının 24 saat boyunca belli aralıklarla ölçülmesi işlemidir.

Akademi Hastanesinde yukarıda bahsedilen 4 tanı yöntemi de uygulanabilmektedir.

35 yaşını geçmiş her erkek ve 40 yaşını geçmiş her kadın senede bir kez Kardiyolojik check-up’tan geçmesi, kalp sağlığındaki erken tanı ve kalp sağlığının korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Artık kalp ve damar hastalıkları 30’lu yaşlarda da görülebildiği için, ailenizde ve akrabalarınızda erken yaşlarda kalp hastalıkları meydana geldiyse kalp check-up programlarından yararlanmayı ihmal etmeyiniz. Bununla beraber; sigara içenler, fazla kiloları olanlar, stresli ortamlarda bulunanlar ve strese maruz kalanlar, yüksek tansiyonu olanlar da bu risk grubu içerisindedir.

Eğer siz de bu risk grubu öğelerinden birden fazlasına dahilseniz, Akademi Hastanesi’ne gelerek kalp sağlığınız hakkındaki her şeyi öğrenebileceğiniz ve doğru tetkiklerin yapılarak doğru bir şekilde yönlendirebileceğiniz özel check-up’tan faydalanabilirsiniz.

Akademi Hastanesi modern ve teknolojik alt yapısı ile beraber sizlere en iyi ve en doğru hizmeti sunmaktadır. Kalp ve damar hastalıkları dalında uzman doktor, doçent doktor ve profesör doktorumuz ile birlikte sizlerin daha sağlıklı ve kaliteli yaşamınız için sizlere hizmet vermekteyiz.

Kalp sağlığını korumak, daha uzun ve sağlıklı bir ömür sürmek için:

  1. Sigara içmeyin.
  2. Kan basıncınız 120/80 mmHg olsun.
  3. Vücut ağırlığınızı kontrol edin.
  4. Kan yağlarımız uygun seviyelerde olsun.
  5. Beslenmenize özen gösterin.
  6. Egzersiz yapın.

Kardiyoloji Doktorlarımız

ONLINE RANDEVU

ONLINE RANDEVU