GÖĞÜS CERRAHİSİ NEDİR?
Göğüs cerrahisi, göğüs kafesini oluşturan kaburga ve göğüs duvarını
oluşturan diğer yapılar, göğüs boşluğunda yerleşen akciğerler, akciğer zarı
(plevra) ,nefes yolları ,mediyasten, diafragma ve yemek borusu gibi organların
hastalık ve yaralanmaların tanı ve cerrahi tedavisi ile uğraşan tıbbi bilim dalıdır.
GÖĞÜS CERRAHİSİ HANGİ HASTALIKLARA BAKAR?
– Göğüs kafesine ait doğumsal deformasyonlar (kunduracı ve güvercin
göğsü)
– Kaburga ve göğüs duvarı tümörleri,
– Hava yollarının tümörleri, nefes yollarında oluşan darlıklar,
– Akciğerin doğumsal veya sonradan edinilen cerrahi hastalıkları
– Yemek borusu hastalıkları
– Diafragma hastalıklarının cerrahi tedavileri
– Akciğer kanserlerinin cerrahi tedavisi
– Pnömotoraks (akciğer sönmesi veya kollapsı)
– Plevral sıvı ( tümör, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi nedenlerle
göğüs boşluğunda sıvı birikmesi)
– Mediasten (Kalbin ön kısmı ve iki akciğer arasında yerleşen anatomik
yapı) hastalıkları ( tümörler ve büyümüş lenf nodları)
– Hiperhidrozis (ellerde, koltuk altında ve yüzde aşırı terleme)
Hangi hizmetleri vermekteyiz?
Kanser Cerrahisi
Akciğer kanseri cerrahisi ve göğüs boşluğunda yerleşen diğer organların tümörlerinin cerrahi tedavisi.
Akciğer kanseri en çok hayat kaybına neden olan kanser tiplerinden biri olmasına rağmen, erken evrelerde saptanan ve cerrahi olarak başarı ile tedavi edilen vakalarda sağkalım oranları yüzde 80-90’ları bulmaktadır. Akciğer kanserine yönelik Segmentektomi, lobektomi ve pnömonektomi ameliyatlar yapılmaktadır. Ameliyat sırasında aynı zamanda kanserin yayılma olasılığı nedeni ile lenf düğümleri de çıkarılmaktadır.
Bronkoskopi
Fleksibl(esnek) ve Rijit(sert) bronkoskopi olmakla iki çeşidi vardır. Biyopsi amacı ile, solunum yolu darlıklarında , solunum yollarına kaçan yabancı cisimleri çıkarılmasında , tanı ve tedavi amacı ile kullanılmaktadır.
TRAVMA CERRAHİSİ
Kazalar, ateşli silah, kesici ve delici aletlerle yaralanmalar sonucu ortaya çıkan tıbbi durumların cerrahi işlemlerle tedavisi.
Pnömotoraks (akciğer sönmesi)
Spontan (altta yatan sebep olmadan), travma, ve girişimsel işlemler sonucu akciğerden hava kaçağı olduğu durumlardır. Göğüs dreni takılarak veya ameliyatla tedavi edilir.
Plevral Effüzyon
Akciğerler ve göğüs duvarı arsında yerleşen boşluğa çeşitli nedenlerle sıvı birikmesi durumdur. Akciğerlerde bulunan bazı hastalıklar, siroz, böbrek ve karaciğer hastalıkları ve multiorgan yetmezlikleri bu soruna neden olabilecek faktörlerdendir. Gerekli durumlarda biriken sıvı cerrahi girişimler yardımıyla boşaltılabilir . Tedavinin asıl amacı ise sıvı birikimine neden olan etkenin tespit edilmesi ve buna yönelik gerekli işlemlerin uygulanmasıdır.
Hiperhidrozis
Ellerde ve koltuk altında aşırı terleme görülmesi durumdur. Aşırı terleyen bölgelerde çeşitli enfeksiyonların yanı sıra, egzama ve deri döküntüleri görülmektedir. Beraberinde sosyal ve duygusal problemleri getirmektedir. Minimal invaziv yöntemlerle tedavi edilebilir.
DİYAFRAM CERRAHİSİ
Diyaframda görülen yırtılma, felç, tümör gibi hastalıkların tedavisi için gereken farklı cerrahi işlemleri içerir. Bunların arasında diyaframın gerdirilmesi ile gevşekliklerin ortadan kaldırılması , yırtıklıkların onarımı, tümörlerin çıkarılması ve diafragma farklı prostetik materyallerle onarımı gibi işlemler yer alır.
VİDEO YARDIMLI TOROKOSKOPİ (VATS; ENDOSKOPİK,
KAPALI GÖĞÜS CERRAHİSİ)
Göğüs cerrahisi alanında teknolojinin gelişmesi ile birlikte video yardımlı torakoskopi (VATS) yöntemi ile bir çok hastalığın kapalı ameliyat teknikleri ile daha az kesi ve daha kısa bir iyileşme süreci gerektirecek şekilde yapılabilmesine olanak sağlar.
Henüz Yorum Yok
Sorry, the comment form is closed at this time.