Alerji nasıl anlaşılır?
Hastanın hikâyesi (anamnez) ile birlikte klinik bulgular tanı için yeterlidir. Ancak kanıtlamak ve neye karşı alerji oluştuğunu öğrenmek için destekleyici testler yapılır.
Kan tetkikleri: Total Ig E, Spesifik Ig E’ler, Kan Eozinofil düzeyi, Karaciğer Fonksiyon testleri
Burun testleri: Nasal smear
Gaita tetkikleri: Parazit, yayma,
Cilt testleri: Pach test, Prick testler (deri çizme testleri),
Solunum testleri: Solunum fonksiyon testleri, bronş provakasyon testleri,
Belirtileri nelerdir?
Alerjenle (vücudun yabancı kabul ettiği madde) karşılaşıldığında hapşırma, gözlerde sulanma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı ve egzama gibi deri döküntüleri meydana gelir. Aynı maddelerle karşılaşan ama yatkın olmayan kişilerde bu reaksiyonlar görülmez.
Alerjik Maddeler Alerjiye neden olan başlıca maddeler; polenler, evdeki tozlar (akarlar), kedi-köpek gibi hayvanların tüyleri ve küf mantarlarıdır. Ayrıca; alerjen olmayan ancak irritan maddeler olarak değerlendirilen sigara dumanı, kimyasal katkı maddeleri, deterjan, parfümler ve hava kirliliği gibi maddeler olarak alerjik hastalıkları tetikleyebilmektedir. Alerji Testi Alerjiye neden olan maddenin tespit için yapılan testlerdir. Kanda bakılabileceği gibi deri testi olarak da yapılabilir. Deri testinde bölgesel olarak en çok görülen maddelere karşı alerjenler deri altına uygulanarak oluşan reaksiyon ölçülür.
Alerji Tedavisi Tedavi için ilk yapılması gereken alerjiye neden olan etkenin bulunup, uzaklaştırılmasıdır. En etkin tedavi yolu budur. Ancak alerji yapan maddenin bulunamadığı ya da bulunsa bile uzaklaşmanın mümkün olmadığı durumlarda, alerjinin şiddetine göre ilaç, aşı tedavisi ve diğer bazı tedavi yolları uygulanır.
İmmünoterapi (Aşı Tedavisi) Aşı tedavisi hastalığın nedenine yönelik tedavidir. Aşılar içinde hiçbir şekilde bir başka ilaç, kortizon vb. bulunmaz. Sadece neye alerji varsa, o maddenin sudaki ekstresi mevcuttur. Bu madde cilt altına enjeksiyon ile veya ağızdan (dil altına damlatılan damla yada hap şeklinde) verilerek uygulanabilir. Tedavi süresi 3 ila 5 yıl arasında değişmektedir.
Alerji Laboratuvarı:
Alerjiyle mücadele etmenin en etkili yolu Akademi Hastanesi’nde
Alerji testi alerji varlığını ortaya koyan testler olup, mevcut hastalığın alerjik bir nedeni varsa onu belirlemeye yarar. Prick testi (epidermal test ) yöntemi ile yapılan test hastaya ağrı ya da acı vermeyen ve kısa sürede sonuçlanan bir testtir. Genellikle kolun iç kısmına yapılır. Alerjen içeren sıvı test materyali deriye damlatılır. Derinin en üst tabakasında küçük bir çizik oluşturularak alerjenin deriye sızması ve buradaki “alerji hücreleri” ile birleşmesi sağlanır. Bu uygulama “lancet” adı verilen steril ve tek kullanımlık ucu sivri materyallerle yapılır. Test uygulandıktan sonra 10-15 dakika beklenir ve takiben elde edilen deri cevapları değerlendirilir.
Antihistaminikler, gribal enfeksiyon tedavisinde, mide hastalıklarının tedavisinde, depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar testin hatalı sonuç vermesine neden olmaktadır. Bu nedenle kişinin kullanmakta olduğu ilaçları test öncesinde doktoruna bildirmesi gereklidir.
Alerji Nedir?
Alerji, bağışıklık sisteminin kendisine yabancı olarak düşündüğü maddelere karşı bir anlamda savaşıdır. Alerji olmadığında doğal seyreden bağışıklık sistemi, alerjisi olanlarda polenler, mantarlar, akarlar, hayvan tüyleri ve bazı yiyecekler gibi aslında zararlı olmayan maddelere karşı aşırı tepki gösterir. Bu durumun vücutta oluşturduğu belirti ve bulgular alerjik rahatsızlığı oluşturur.
En sık görülen alerji türleri; Saman Nezlesi, Göz Nezlesi, Astım, Egzama gibi alerjik hastalıklardır.
Solunum Sistemi ile ilgili başlıca alerjik hastalıklar:
- Alerjik Rinit
- Alerjik Rinosinüzit
- Alerjik Bronşit
- Alerjik Astım
- Reaktif hava yolu
- Astım Bronşiale
- Rhinitis medicamentosa
- Solunum Sistemi dışı alerjik hastalıklar:
- Atopi
- Atopik Dermatit
- Alerjik Kontakt Dermatit,
- Alerjik purpura,
- Ürtiker,
- Alerjik Ürtiker,
- Alerjik Konjuktivit,
- Anjionörotik ödem,
- Anaflaktik şok,
- İlaç Alerjileri,
- Böcek Alerjileri
Korunma nasıl yapılır?
Alerjiye en sık neden olan maddeler hayvan tüyleri, çiçek polenleri, toz, küf ve deterjan gibi maddelerdir.
Neye karşı alerji olduğu öğrenildikten sonra alınan bazı önlemler ise;
- Ev tozu (akar/mite) alerjilerinden korunma,
- Polenlerden (yabani ot, ağaç ve çiçek tozları) korunma,
- Küf ve rutubetten korunma,
- Hayvan epitel ve tüylerinden korunma,
- İlaç alerjilerinden (penisilin) korunma,
- Böcek alerjilerinden (arı) korunma,
- Gıdalar ve katkı maddelerinden kaçınma (diyet),
- Mesleki olarak sık karşılaşılan alerjen maddelerden korunma.