Kordon Kanı ve Kordon Dokusu Bankacılığı
Kordon Kanı / Kordon Dokusunun Önemi Nedir?
Kordon kanı, bebek doğduktan sonra kordon dokusu içinde kalan ve kan yapıcı kök hücreleri (hematopoietik kök hücreler) içeren kandır. Kordon kanı en saf kök hücreleri barındırması nedeni ile en zengin kök hücre kaynağıdır. Kordon dokusu, bebeği besleyen damarların etrafını saran, onları dış etkenlere karşı koruyan bir dokudur. Kordon dokusu Wharton jelinden izole edilen mezenkimal kök hücreler, kendini yenileyebilen vücudun ihtiyacına göre farklılaşarak diğer doku hücrelerine dönüşebilme yeteneğine sahip hücrelerdir
Otolog ve Allojenik Bankacılık Nedir?
Otolog bankacılık
Bebeğinizin kordon kanı/dokusuna ait kök hücrelerin ihtiyaç duyulduğunda bebeğinizin kendisi veya ailesinin kullanımı için saklanmasıdır.
Allojenik bankacılık
Allojenik bankacılık bazı ebeveynlerin, bebeklerinin Kordon kanına/Kordon dokusuna ait tüm haklarından vazgeçerek toplumda ihtiyacı olan herkesin kullanımı için bağışlamayı tercih etmeleri halinde ödeme yapılmaksızın saklanmasıdır.
Kordon Kanı Neden Saklanmalıdır?
- Kolaylıkla toplanılır.
- Gereksinim olduğu dönemde (nakil için) hızla ulaşılabilir.
- Erişkin hastalar için de kullanılır.
- Allojenik kullanımlarda daha düşük doku uyumu varlığında bile başarılı nakiller yapılabilir. Daha fazla çoğalma ve daha uzun yaşama kapasitesine sahiptir.
- GVHD oranı düşüktür
Kordon Dokusu Neden Saklanmalıdır?
- Bağışıklık sistemi düzenleyici özelliğinden dolayı bağışıklık sistemi hastalıklarında (hücre/organ nakli sonrası doku reddi tedavisi, otoimmün hastalıklar, vs.) kullanılabilir.
- Rejeneratif (onarıcı) özelliği nedeniyle tüm rejenerasyon ihtiyacında (eklem hasarları, yara yanık hasarlarının giderilmesi, metabolik hastalıklar, sarı benek tedavisi, vs.) kullanılabilir.
Kordon Kanı / Kordon Dokusu Alma İşlemi Anneye veya Bebeğe Zarar Verir mi?
Doğum doktoru, bebek doğduktan hemen sonra plasenta ve göbek kordonu içinde kalan kanı, steril özel bir torbaya toplar. Kan toplama işlemini bitirdikten sonra yaklaşık 12-14 cm boyutundaki kordon dokusunu steril özel transfer kitine yerleştirir. Bu işlemler toplam 2-5 dakikadır. Kök hücre kaynakları, tıbbi atık olan plasenta ve kordondan alındıkları için ağrı ve sancıya neden olmaz. Anne veya bebeğe hiçbir zararı yoktur.
Kordon Kanı / Kordon Dokusu Kök Hücreleri Sadece Bebek İçin mi Kullanılabilir?
Kordon kanı kök hücrelerine nakil ihtiyacı olması durumunda sadece kendisi için değil aile içi kullanım olasılığı da yüksektir. Doku tipi uyumu şartı aransa da (6/4) uyum yeterli olabilir. Kordon dokusundan elde edilen mezenkimal kök hücreler ihtiyaç olması durumunda sadece bebek için değil herkes için kullanılabilir. Bu hücreler alıcıda doku reddi oluşturmayacağı gibi doku reddi gelişmiş hastaların tedavisinde de kullanılabilir.
Kordon Kanı / Kordon Dokusu Bankacılığı Nedir?
Ailenin talebi ile doğum doktoru tarafından yeni doğan bebeğin kordon kanının/ kordon dokusunun doğumdan hemen sonra özel kitlere alınarak Kordon Kanı Bankacılığı Yönetmeliği gereğince kalite kontrol testleri yapılarak ve işlenerek ihtiyaç halinde kök hücre naklinde kullanılmak üzere TÜBİTAK Martek’te yer alan yeni nesil biyoteknoloji üssü olan Stembio Kordon Kanı, Hücre ve Doku Merkezi’nde yer alan ileri teknolojik sistemlerde -196°C’de buhar fazında uzun vadeli saklanma işlemidir
Henüz Yorum Yok
Sorry, the comment form is closed at this time.