Varis Tedavisinde Buhar Yöntemi
Kapalı varis ameliyatlarından biriside buharla varis tedavisidir. Bu tedavi toplardamar içine iğne yardımıyla girilerek yapılan laser, radyofrekans ve yapıştırıcı tedavilerine alternatif olarak geliştirilmiştir. Diğer kapalı ameliyat tekniklerine oldukça benzer yönleri vardır. İşlem günübirlik yatışla ve steril ortamlarda gerçekleştirilmektedir. Özellikle diğer kapalı ameliyat tekniklerinin (endovenöz işlemlerin:laser, radyofrekans ve yapıştırıcı) uygulanmasının güç olduğu ince damarlarda kolaylıkla yapılabilmesi en büyük avantajıdır.
NASIL BİR OPERASYONDUR?
Buhar tedavisi, varis hastalığı nedeniyle ameliyat edilmesi planlanan hastalara kolaylıkla uygulanabilmektedir. İşlem, steril ortamda gerçekleştirilmelidir. Günübirlik yatış ile pek çok merkezde yapılabilir. Diğer endovenöz işlemlerin yapılmasının güç olduğu (damar çapının ince olması, damarın eğri-büğrü olması durumları) durumlarda buharla tedavi kateterinin özellikle daha ince olması ve su buharının bu ortamda ilerleyebilmesi de büyük bir avantaj olmaktadır. Benzer şekilde, daha seyrek görülen perforan venlerin yetersizliğine bağlı olarak gelişen varis tedavisinde de buhar kateteri ile tedavi belirgin avantaj sağlamaktadır. İşlem diğer tekniklerde olduğu gibi diz bölgesine yakın ultrason eşliğinde toplardamarın bulunarak bir iğne vasıtasıyla damara giriş yapılmasıyla başlar. Daha sonra ince bir boru (mikro buhar kateteri) damar içerisinde ilerletilerek kaçak olan bölgeye yakın yerleştirilir. Damar çevresine koruyucu serum yapıldıktan sonra buhar jenaratörü çalıştırılarak 120-150 derecede buhar oluşturularak damar içine aralıklı verilir. Her 1cm lik mesafeye 2 atım buhar verilir ve damar üzerine basılarak kapatılır.
Buhar tedavisinin bilinen en büyük yan etkisi uygulama bölgesinde birkaç gün süren hassasiyettir. Ancak işlem tecrübeli kliniklerde yapılmazsa işleme bağlı toplardamar tıkanıklıkları ve doku yanıkları gelişebilir.
Buhar tedavisi günümüzde, henüz yeterince yaygın kullanılmamaktadır.
Buhar tedavisinin avantajları nelerdir?
Buhar tedavisinde kullanılan kateter veya borucuğun oldukça ince yapıda olması bir avantajdır. Kateter yapısındaki farklı bu durum, buhar tedavisinin gelecekte perforan veya eğri damarlarda oldukça başarılı bir şekilde kullanılacağı ön görülmektedir. Diğer işlemlerin bu şekilde etkin olarak kullanılabilmeleri, tasarımda ortaya çıkan farklılıklar nedeniyle oldukça güçtür. Buhar tedavisinde, buhar jeneratörü, oluşturduğu buharı basınç ile vermekte ve uygulama bölgesinden yaklaşık 2 cm. mesafede işlem başarılı olmaktadır. Ayrıca, kateterin bu denli ufak, ince ve fleksibl yapıda olması nedeniyle katetere bağlı olan sorunlar daha seyrek oranda gözlenmektedir.
Buhar tedavisi sonrası ne yapmalıyım?
Buhar tedavisi sonrası hasta tarafından öncelikli olarak yapılması gerekenler, orta basınçlı varis çorabının yaklaşık 1 ay süre ile giyilmesi, ve olabilecek en erken sürede hareket etmektir.
Doç. Dr. Ersan ÖZBUDAK
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.