Akademi Hastanesi  >  Prof. Dr. Ersan ÖZBUDAK   >  Varis Tedavisi İçin Doğru Zamanı Bekleyin

Varis Tedavisi İçin Doğru Zamanı Bekleyin

Bacaklarda mavi-mor renkte ciltten kabarık damarlar, ağrı, yorgunluk, kaşıntı, ağırlık hissi ve kramp  gibi şikayetlere yol açan varislerin tedavileri kadar tedavinin zamanı da önem arz etmektedir.

TEDAVİ KADAR ÖNEMLİ

Varis tedavisi günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte hem çok yönlü hemde  daha kalıcı çözümler veriyor. Bacakta toplardamarın genişlemesi sonucunda oluşan varisler, tedavi edilmediği takdirde oluşturduğu ciddi şikayetlerin yanı sıra yaşamı tehdit eden sorunlara yol açabilmektedir.  Varis için risk faktörleri olan; ailesel yatkınlık , mesleki yatkınlık (uzun süreli ayakta kalma ya da hareketsiz oturma, sıcak ortamlarda çalışma gibi), obezite, hamilelik  gibi durumlarda görülen varis için doğru tedavi kadar, doğru zaman da önemlidir.

AMELİYAT GEREKTİRMEYEBİLİR

Varis tedavisi öncesinde hasta kalp ve damar cerrahisinde muayene olmalıdır. Doktor şikayetler doğrultusunda doppler ultrason uygulayarak kişinin damarlarını inceler. Bu uygulama sonrasında tedavi yöntemi belirlenir.Tedavide ilaç tedavisi, estetik yaklaşımlar, açık ve kapalı ameliyat teknikleri yer alabilir. Özellikle lazer, radyofrekans ve ya biyolojik yapıştırıcıların kullanıldığı kapalı ameliyat tekniklerinde son yıllarda başarılı oranları da giderek artmaktadır. Kapalı teknikler içinde yer alan ve  buharla yapılan ameliyat tekniği henüz istenilen sonuçlara ulaşmadığı için çok kullanılmamaktadır.  Ameliyat gerektirmeden yapılan bu uygulamalarla varislere bağlı şikayetler  ortadan kaldırılabilmektedir. Gerek tecrübe gerek tekniğin ilerlediği açık varis ameliyatlarıda kesin çözümler sağlamaya devam etmektedir. Ayrıca bacaklardaki kılcal varisler için, laser, radyofrekans  ve köpük uygulamaları sağlık ve estetik açısından başarıyla yapılabilmektedir.

DOĞRU TEDAVİ KIŞ VE BAHAR AYLARINDA

Güneş ışığının yoğun olduğu zamanlarda tedavi yapılması varis tedavisi için pek uygun değildir. Kış aylarında yapılan tedaviler başarı oranını da olumlu olarak etkilemektedir. Özellikle bacaklardaki kılcal varislere yapılan uygulamalar sonrası pigmentasyon ve lekelenme durumları oluşmaması için güneş ışınlarından uzak durmak gereklidir.  Ayrıca tedaviden sonra doktorunuzun önerdiği sürece varis çorabı giyilmesi gerektiğinden, varis tedavisi için uygun zaman kış ve bahar aylarıdır. Doğru zamanda yapılan tedaviyle yaz aylarına daha sağlıklı ve estetik bacaklarla  girebilirsiniz.

TEDAVİ SONRASINDA BUNLARA DİKKAT

Varis tedavisi sonrasında kişi günlük yaşantısına aktivitelerinde sorun yaşamadan devam edebilir. Ameliyatsız tedavi yöntemleri, klasik açık ameliyat yöntemlerine göre daha hızlı iyileşme sağlasa da tedavi yöntemine doktorunuz muayene sonrası karar verecektir.