Akademi Hastanesi  >  Sağlık Köşesi   >  STRES VE YÜKSEK TANSİYON BEYİN KANAMASI RİSKİNİ ARTIRIYOR

STRES VE YÜKSEK TANSİYON BEYİN KANAMASI RİSKİNİ ARTIRIYOR

Özel Kocaeli Akademi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Fahri ERYILMAZ, sıkıntı veren gergin ve stresli ortamların ve ani yükselen tansiyonun beyin kanamalarına yol açabileceğini belirterek uyarıda bulundu.

Beyindeki damarların yırtılmasına bağlı olarak ani kan toplanması sonucu oluşan beyin kanamasının, hem öncesi hem de sonrasında tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir hastalık olduğunu söyleyen Opr. Dr. Fahri ERYILMAZ hastalık hakkında şöyle konuştu :Beyindeki damarların yırtılmasına bağlı olarak ani kan toplanması sonucu oluşan beyin kanamasının, hem öncesi hem de sonrasında tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir hastalık olduğunu söyleyen Opr. Dr. Fahri ERYILMAZ hastalık hakkında şöyle konuştu :

“Beyin kanaması, stres ve yoğun aktivite sonucu gelişebileceği gibi, her zamanki rutin işlerinizi yaparken hiç beklenmedik şekilde de ortaya çıkabilir. Yüksek tansiyon ve beyin damarlarındaki gerginliğin artışı da risk faktörleri arasındadır. Beynimizin darbelere karşı iyi korunması beyin kanamalarını önmelede oldukça önemlidir çünkü başımıza alacağımız herhangi bir darbe ve çarpma sonucu oluşabilecek beyin kanalarında ani bir hafıza kaybı, şuur bozukluğu ve nabız yavaşlaması görülebilir. Böyle durumlarda hastaya zaman kaybetmeden tıbbi müdahalede bulunmak gerekir.

Beyin kanamalarının tedavisinde erken tanı ve tedavi hayat kurtarmaktadır. Bu noktada hastanın çevresindekilere önemli görevler düşmektedir. Beyin kanaması geçiren kişinin, kanamanın oluştuğu taraftaki göz bebeği büyür ve hasta ani bir şekilde hafıza ve şuur kaybı yaşayarak hayati faktörlerini yitirme aşamasına gelebilir. Böyle bir durumda hasta komaya girer, yüzü kıpkırmızı bir hal alır, soluk almakta zorluk çeker.  Hastanın çevresindeki kişiler, hastayı derhal uygun bir hastane ortamına taşıyarak gerekli müdahalenin yapılmasını sağlamalıdır. Beyin cerrahı getirilen hastaya,  kanın beyin üzerinde yapmış olduğu hasara göre kan basıncı hafifletmek için gerekli çalışmaları yapar. Duruma hemen müdahale edilemez ve hasta da tedaviye cevap vermez ise sonuç oldukça tehlikeli olabilir ve hatta hastanın sonu ölümle sonuçlanabilir.”